Recepty na svatební cukroví a nejen na to...
Kakaové kostky
Na 45 kusů:
250 g másla
200 g moučkového cukru
40 g kakaa
200 g sušeného ovoce
50 g jemných ovesných vloček
100 g ořechů
100 g piškotů
50 g čokolády na vaření
špetka skořice
Na polevu:
150 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
Na ozdobení:
50 g čokolády na vaření
100 g loupaných mandlí
Utřeme máslo s cukrem a kakaem. Sušené ovoce rozkrájíme na co nejmenší kousky. Ovesné vločky upražíme nasucho na teflonové pánvi. Ořechová jádra jemně nasekáme a piškoty rozdrtíme válečkem mezi dvěma vrstvami potravinářské fólie. Čokoládu rozpustíme v hrnečku ve vodní lázni.
K máslové hmotě přidáme piškoty, ovesné vločky, ořechy, sušené ovoce, čokoládu a vypracujeme hladké těsto. Pekáček vyložíme fólií. Těsto na ni ve dvoucentimetrové vrstvě rozetřeme a necháme ztuhnout.
Mezitím si připravíme citronovou polevu. V míse dohladka utřeme cukr s citronovou šťávou a jednou lžící vařící vody.
Těsto přeneseme z pekáčku na prkénko a rovnoměrně potřeme polevou. Po zaschnutí je uložíme do chladničky.
Těsto rozkrájíme na 45 kostek. V horké lázni rozpustíme 50 g čokolády na vaření a mandle v ní do poloviny namočíme. Každou kostku ozdobíme mandličkou a opět necháme zaschnout.
Nugátové kostky
250 g ztuženého tuku
1 slazené kondenzované mléko
60 g moučkového cukru
1 vanilinový cukr
1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
50 g nakrájených vlašských, lískových oříšků nebo mandlí
neplněné dortové oplatky
čokoládová poleva
Ztužený tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kondenzované mléko, moučkový a vanilinový cukr a pudinkový prášek. Mícháme do vzniku hladké hmoty, ale nevaříme. Těsto natřeme na dortovou oplatku, povrch pokryjeme též oplatkou, zatížíme prkénkem a necháme do druhého dne ztuhnout. Pak oplatku ozdobně pokropíme čokoládovou polevou a po ztuhnutí nakrájíme na kostky.
Čokoládová kostka
150 g čokolády
100 g ztuženého tuku
2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
3 lžíce nastrouhaných vlašských ořechů
1 - 2 lžíce nastrouhaných piškotů
Na ozdobení:
čokoládová poleva
Ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou čokoládu, tuk a kondenzované mléko. Kaši zahustíme nastrouhanými ořechy a piškoty a dochutíme rumem. Hmotu rozetřeme do formy vyložené folií. Necháme ztuhnout a poté krájíme na kostky, které přelijeme čokoládovou polevou. Před podáváním můžeme ještě zdobit čokoládovým krémem.
Ježci
100 g směsi vlašských ořechů a lískových oříšků
140 g piškotů
80 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
1/2 lžičky mleté skořice
100 g ztuženého tuku
4 lžíce rumu
1 vejce
mandle a rozinky na ozdobení
Nastrouhané ořechy a oříšky dáme do misky, přidáme podrcené piškoty, cukr, kakao, skořici, rozehřátý tuk, rum a vejce. Vypracujeme vláčné těsto a lžičkou z něj vykrajujeme malé hromádky. Zformujeme je do podoby ježků, do “hřbetu” jim zapícháme nudličky oloupaných mandlí, místo očí a čumáčku dáme kousek rozinky. Uložíme do chladna.
Nepečené trubičky
2 balíčky piškotů
3 balíčky bonbónů „Arašídy v cukru“
3 lžíce kakaa
2 celá vejce
3 bílky
pařížská šlehačka
čokoládová poleva
Piškoty a bonbóny umeleme a poté smícháme s kakaem, vejci a bílky. Těsto řádně propracujeme a vyválíme na plát silný asi 2 mm (aby se nelepilo, použijeme moučkový cukr). Plát rozkrájíme na obdélníčky, které namotáme hladce na formičky. Na formičkách necháme sušit 24 hodin. Hotové potřeme čokoládovou polevou a plníme pařížskou šlehačkou. Povrch můžeme přizdobit proužky bílé čokolády nebo arašídkami.
Ořechová kolečka
Mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr, vejce, sůl, máslo, rum a lískové oříšky smícháme a dobře zpracujeme v těsto. Těsto rozválíme a skleničkou vykrajujeme kolečka o průměru 6 – 8 cm, která rozložme na vymaštěný plech a pečeme v předem vyhřáté troubě 10 – 15 minut. Upečené a vychladlé cukroví polijeme dortovou polevou. Šlehačku ušleháme se zahušťovačem. Ořechovo nugátový krém rozehřejeme (nevařit!) a pomalu doléváme do šlehačky. Pozor! - důležité je, aby obě složky měly stejnou teplotu, jinak se šlehačka srazí. Takto připravený krém nastříkáme pomocí sáčku se zdobící koncovkou na kolečko přelité polevou, které překryjeme dalším.
Horní kolečko lze ozdobit ještě menším množstvím krému a kouskem vlašských oříšků nebo dodatečně posypat cukrovým nebo čokoládovým zdobením.
Potřebné suroviny:
Balení dortové polevy tmavé,
několik vlašských ořechů nebo cukrové či čokoládové zdobení,
500 g polohrubé mouky,
125 g másla,
½ sáčku kypřícího prášku do pečiva,
250 g cukru,
2 vejce,
špetka soli,
lžička rumu (nebo rumové aroma),
200 g mletých lískových ořechů,
Ořechovo nugátový krém se šlehačkou:
250 ml šlehačky.,
zahušťovač šlehačky,
150 g ořechovo nugátového krému,
Slepované ořechové koláčky
Z mouky, 75 g cukru, 150 g másla, špetky soli a 80 g mletých ořechů rychle vypracujeme hladké těsto. Dáme je na hodinu odpočinout. Na náplň rozpustíme zbývající máslo, zbývající cukr, zbývající mleté ořechy, meruňkovou zavařeninu a rum. Troubu předehřejeme na 180° C. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát o síle asi 5 mm. Vypíchneme koláčky o průměru asi 4,5 cm. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení. Zasuneme na střední lištu a pečeme zhruba 15 minut. Sejmeme z plechu a dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku. Polovinu koláčků potřeme náplní a přiložíme druhou polovinu. Čokoládou rozpustíme ve vodní lázni a utřeme ji se smetanou. Slepené koláčky čokoládou potřeme a ozdobíme půlkami vlašských ořechů. Před podáváním můžeme koláčky ještě lehce pocukrovat.
Potřebné suroviny (na asi 30kousků):
250 g polohrubé mouky
125 g cukru
vejce
200 g másla
špetka soli
120 mletých jader vlašských ořechů
75 g meruňkové zavařeniny
lžíce rumu
100 g horké čokolády
2 lžíce smetany ke šlehání
80 g jader vlašských ořechů
lžíce moučkového cukru
Příprava asi 60 minut., odpočinek asi 60 minut., pečení asi 15 minut., kousek asi 160 kcal., 2 g bílkovin., 10 g tuku., 14 g sacharidů.
Tip: náplň do ořechových koláčků bude výraznější, když do ní ještě přimícháme lžíci surové marcipánové hmoty a trochu rumu.
Cukroví - kávová srdíčka
TĚSTO:
250g hladké mouky,
130g másla, 2 žloutky,
1 lžička prášku do pečiva,
1 lžíce mleté kávy,
80g cukru moučka,
100g mletých oříšků,
trošku mléka
KRÉM:
130g másla,
150g cukru moučka,
1/8 l silné kávy,
1 lžíce hrubé mouky.
Postup:
Těsto: Suroviny zpracujeme na vále v hladké, pružné těsto. Necháme v chladu odpočinout, pak rozválíme, vykrajujeme srdíčka a upečeme. Po dvou spojujeme krémem a zdobíme dle fantazie (čoko poleva, zdobení).
Krém: Svaříme kávu s moukou na kaši. Necháme vychladit. Mezitím si utřeme máslo s cukrem. Když je moučná kaše vychladlá spojíme s utřeným máslem a dobře promícháme.
Kávové slzičky
Suroviny:
250 g hladkej múky,
½ prášku do pečiva,
80 g práš. cukru,
100 g mletých lieskovcov,
1 lyžička mletej čiernej kávy,
130 g tuku,
2 žĺtky,
1 lyžica mlieka
plnka:
1 žĺtok, 100 g práš. cukru, 1 vanilkový cukor, 100 g tuku, 50 g mletých lieskovcov, 1 lyžička mletej čiernej kávy
poleva :
200 g čokolády, 50 g stuženého tuku, ½ lyžičky instantnej kávy, lieskovce
Postup:
Z prísad na cesto vypracujeme hladké cesto a dáme do chladu odstáť. Potom ho vyvaľkáme a vykrajujeme slzičky, ktoré upečieme do ružova.
Na plnku vyšľaháme maslo s cukrom a vanil. cukrom, pridáme žĺtok, oriešky a kávu.
Vychladnuté slzičky spájame po 2 krémom, polejeme polevou a ozdobíme orieškom.
Poznámka:
Ak má niekto obavy zo surového žĺtku, tak ho vynechá.
Kokosova očka
Suroviny:
240 g práš. cukru,
4 žĺtky z vajec uvarených na tvrdo,
80 g masla,
80 g kokosu,
30 g horkej čokolády,
1 lyžica rumu,
kokos na obaľovanie
Postup:
Žĺtky dobre rozmačkáme vidličkou, a spolu s maslom, cukrom, rumom a kokosom vypracujeme masu, ktorú necháme stuhnúť v chladničke. Potom tvoríme z nej guličky, obalíme ich v kokose a do každej urobíme jamku. Do jamôk nalejeme trocha roztopenej čokolády a necháme stuhnúť.
Kolečka s punčovou náplní
Suroviny:
Na kolečka potřebujeme:
250 g hladké mouky,
80 g moučkového cukru,
150 g hery nebo jiného tuku,
1 žloutek,
trochu citronové kůry a šťávy
Na punčovou hmotu potřebujeme:
200 g cukru krupice, 1
50 g jemně strouhaných vlaškých ořechů,
60 g jemné strouhanky,
2 lžíce kakaa,
2 lžíce rumu,
2 lžíce pikantní marmelády,
šťáva a kůra z 1 citrónu,
trochu mleté skořice a možno i hřebíčku
Na polevu:
čokoláda na vaření a trochu 100% tuku např. Omega, na posypání povrchu ořechy nebo jiné zdobení
Postup:
Zpracujeme těsto a necháme odležet v chladu. Pak vyvalíme, vykrajujeme kolečka a upečeme.
Všechny ingredience na punčovou hmotu vložíme do kastrólu, smícháme a zahříváme za stálého míchání až se hmota spojí. Podle potřeby si upravíme hustotu a dochutíme. Z ještě vlažné hmoty rukama odebíráme kousky, uděláme placičku, vkládáme mezi 2 kolečka a zmáčkneme k sobě. Potřeme čokoládovou polevou a dozdobíme. Pokud náplň všechnu nespotřebujeme, tak uděláme kuličky, na obalení použijeme např. strouhané ořechy a vložíme do papírových košíčků. Můžeme taky použít na plnění cukroví z ořechových formiček.
Kytičky
Suroviny:
200 g hladké mouky,
140 g tuku,
70 g cukr moučka,
2 žloutky.
Kokosová hmota:
1 bílek,
0 g cukru krupice,
50 g kokosu.
Ořechová hmota:
1 bílek,
50 g cukru krupice,
50 g strouhaných ořechů.
Na zdobení: kousek kandované třešně nebo barevného želé, nebo ořechy
Postup:
Z mouky, cukru, tuku a žloutků vypracujeme linecké těsto, dáme asi na hodinu do chladu odpočinout, pak vykrajujeme kytičky. Bílek našleháme s cukrem do hustého sněhu, pak lehce vmícháme kokos a zdobičkou, nebo pomocí lžičky dáme na každou kytičku kousek hmoty a ozdobíme kouskem barevné ozdoby. Stejně připravíme i ořechovou hmotu. Pečeme mírně, asi tak na 130 - 150°C horkovzduch, aby zůstaly světlé.
Poznámka:
Na ozdobení celého množství těsta je zapotřebí hmota celkem ze 2 bílků. Vzhledově po upečení téměř není možné rozpoznat, zda jsou ořechové nebo kokosové. Ideální proto je u každého druhu zvolit jinou barvu zdobení a nebo vykrojit místo kytičky třeba hvězdičku. Také je možné třeba do části těsta dát kakao. V každém případě upečete najednou 2 rozdílné druhy.
Medové koláčky
Suroviny:
Těsto:
50g másla,
100g cukru,
1 celé vejce,
1 vanilkový cukr,
1 PL rumu,
citr. kůra,
2 PL medu,
1 ČL jedlé sody,
400g hladké mouky
Krém: 250 ml mléka, 4 PL polohrubé mouky, 150g moučkového cukru, 150g másla
Čokoládová poleva, půlené mandle
Postup:
Máslo,cukr,vejce, van.cukr,rum,citr.kůru a med necháme na ohni rozehřát. Mícháme, aby se vše spojilo - NEVAŘIT !!! Odstavíme a vmícháme sodu. Kašička vzpění - musíme dobře vymíchat až do zhoustnutí. Po vychladnutí si připravíme na vál mouku a spolu s kašičkou vypracujeme těsto. Ihned vykrajujeme kolečka - NEDĚLAT TĚSTO DOPŘEDU !!! Koláčky upečeme na 170°C cca 10 min. Na krém si uvaříme z mléka a mouky hustou kaši. Máslo s cukrem vyšleháme a postupně přidáváme schladlou kaši. Koláčky slepujeme k sobě krémem, namočíme do čokoládové polevy a ozdobíme 1/2 mandle.
Poznámka:
Potřebují se min. 1 týden rozležet.
Nugetové (nutelové) špičky
Suroviny:
250g nugety (Nutelly),
100g (i víc) másla,
2 lžíce vaječného koňaku.
Dětské piškoty,
čokoládová poleva.
Postup:
Nugetu, máslo a vaječný koňak ušleháme do krému, nastříkáme špičky na piškoty a dáme zchladit. Pak je namáčíme do polevy.
Perníková psaníčka
Suroviny:
Těsto:
500 g hladké mouky,
160 g cukru,
1 vrchovatá lžíce kakaa,
1 lžička jedlé sody,
2 lžičky perníkového koření,
2 vejce,
100 g másla,
3 lžíce medu,
3 lžíce rumu.
Nádivka povidlová: povidla, strouhaný perník, trochu rumu, skořice.
Navrch: 1 vejce, mandlové lupínky nebo nudličky.
Postup:
Do prosáté mouky dáme cukr, sodu, kakao a koření a promícháme. Máslo a med rozehřejeme, necháme zchladnout, vmícháme vejce a rum a vmícháme do mouky. Vypracujeme hladké těsto, dáme chvíli odpočinout a připravíme si nádivku - pouhým smícháním uvedených ingrediencí. Těsto tence rozválíme, rádýlkem krájíme čtverečky, plníme nádivkou a utvoříme psaníčka (šátečky). Naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 minut.
Poznámka:
Těsto je pěkně plastické, netrhá se a hezky se s ním pracuje. Při pečení drží tvar a neroztéká se. Inspiraci jsem našla na Labužníku, lehounce jsem si upravila ingredience i postup.
Kokosové vějířky
200 g másla
120 g cukr moučka
100 g kokosu
250 g hl. mouky
Vypracujeme těsto, kokos pomlet najemno
a péct ve formičkách. Přilepit marmeládou na
světlý linecký vějířek. Máčet v bílé čokoládě
a potom spodek namočit do hořké čokolády,
ozdobit pusinkou z krému a kvítečkem.
Mušličky
-nepečou se
1 bílek
120 g kokosu,
150 g cukr moučka
Vypracovat těsto, nechat odpočinout,
vtlačovat do formiček a vyklopovat-
nechat do druhého dne, slepujeme máslovým
rumovým krémem na linecké kvítečko
a zdobíme perličkou.
Stříkané rohlíčky nebo věnečky
280 g másla
140 g cukr moučka
140 g kokosu
350 g hl. mouky
1 bílek
1 van. cukr
Vypracujeme těsto, nechat odpočinout,
přes nástavec v masovém strojku tvarujeme
rohlíčky nebo věnečky. Upečené konce rohlíčků
máčet v čokoládě. Věneček přilepit marmeládou
na světlé linecké kolečko.
Rohlíček mandlový s kvitečkem
200 g hl. mouky
150 g másla
70 g ml. cukr moučka
20 g kakaa
50 g oloup. ml. mandlí
Vypracujeme těsto, nechat odpočinout, vyválíme,
vykrajujeme a upečeme. Potřeme marmeládou,
přiklopíme rohlíčkem z nepečeného těsta. Jeden konec
namočíme do čokolády a přilepíme kvítečko.
Nepečené těsto-může se použít marcipán
150 g ml. cukru,
100 g suš. mléka,
60 g másla,
100 g ml. oloup. jemně pomletých mandlí,
citr. šťáva dle potřeby nebo rum.
Lístek
400 g hl. mouky
120 g ml. cukru
300 g tuku
30 g kakaa
Vypracovat těsto, nechat odpočinout, vyválet a vykrajovat tvary. Po upečení slepovat kakaovým krémem a máčet v čokoládě.
Marcipánové mušle
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Marcipán:
32 dkg cukr moučka
8 dkg sušené mléko
1/2 tučné
8 dkg másla
1 bílek pozor malé vejce asi M
pár kapek mandle sladká tresť.
Vše propracujem na těsto záleží na velikosti bílku.Pokud se stane,že je větší přídáme cukr a trošku mléka.Těsto musí být jako plastelinka dobře modelovací.
POSTUP PŘÍPRAVY
Marcipánky: propracujeme a vtlačujeme do vysypaných formiček cukrem.Vyklepneme, nejlépe na alobal a necháme do druhého
cukřářským pytlíkem naneseme krém a spojíme 2 dohromady,nebo lepíme na kolečko lineckého, nebo ořechové..Krém použijeme bud karamelový z vařeného salka.Nebo pudinkový máslový.Do středu dáme kuličku z marcipánu barevného.
kuličky obarvím barvou, je to jahodová červeň.Nebo pro děti, jako lákadlo se dají dát bombony maliny.
Z tohoto marcipánu se dají tvarovat i větší tvary.Podotýkám jen na položení marcipán trošku zatuhne,ale zůstaně měkoučký.
Skořicové košíčky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto:
16 dkg mouka hladká,
5 dkg cukr moučka,
10 dkg lukana nebo stela,
4 dkg ořechů,
1 žloutek,
1 lžíce rumu,
1 lžíčka skořice,
Citrónová kůra z půl citrónu .
POSTUP PŘÍPRAVY
Uděláme těsto. Dáme do lednice odpočinout, asi na 8 hodin do mikroténového sáčku, nebo alobalu.To proto,aby nám natáhlo koření a rum a krásně vonělo. Plníme do formiček tak, aby tam zůstal pořádný dolík na krém. Dáme upéct, vychladlé plníme. Úplně dospod dáme půl lžičky výrazné marmelády. Na to dáme van. pudingový krém. Polijeme čokoládou, dokud není čokoláda zatuhlá zasuneme marcipánové ouško a kytičku s lístkama.
Marcipánové uši: 10 dkg cukru 10 dkg sušené mléko 1 bílek - vyválíme na mikroténovém sáčku vysypaném cukrem. Vykrájíme uši formičkou kytiček na linecké. Dáme na alobal a necháme zatuhnout
Krém:Ze 1/4 litru vody si uvaříme 1 vanilkový pudink,může být i čokoládový,jak má kdo rád.Osladíme 25 dkg cukru krupice,vychladíme.1 máslo našleháme do pěny a pomalu zašleháme pudink.Asi se budete divit,proč pudink z vody???Jednoduchý důvod krém je trvanlivý a nekysne, jako z mléka. Dobrou chuť přeji.
Čtverečky "Cappuccino"
Ingredience:
300 g hladké mouky,
120 g mletého cukru,
200 g másla,
100 g strouhané čokolády,
1 vejce,
2 balíčky cappuccina (klasik nebo čokoládové)
lze nahradit Nescafem, ale není to ono.
Postup přípravy:
Na vále smícháme všechny přísady a přidáme v trošce horké vody rozpuštěné kapučíno. Zpracované těsto je hladké a nelepí se, ale doporučuji vyvalovat přes mikrotenové sáčky, aby se nemusela přidávat další mouka. Vyválíme asi na 3 mm a vykrajujeme čtverečky nebo jiné tvary. Po upečení slepujeme máslovým krémem ochuceným opět rozpuštěným kapučínem. Povrch potřeme čokoládovou nebo kávovou polevou. Cukroví necháme minimálně 3 dny "dojít".
Kávěnky
Ingredience:
250 g hladké mouky,
130 g másla,
2 žloutky,
1 lžička prášku do pečiva,
1 lžíce mleté kávy,
80 g cukru,
100 g mletých oříšků,
trošku mléka
Nádivka: 130 g másla, 150 g cukru, 1/8 l silné kávy, 1 lžíce hrubé mouky
Poleva: 200 g moučkového prosátého cukru, 2-3 lžíce horké kávy, 1 lžička oleje
Postup přípravy:
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout. Potom vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a upečeme. Vychladlá kolečka spojíme krémem, polijeme kávovou polevou a zdobíme čokoládovým kávovým zrnem (speciální na zdobení pečiva) nebo lehce sypeme strouhanými oříšky. Na náplň svaříme kávu s moukou na kaši. Necháme vychladit a mezitím utřeme máslo s cukrem. Když je moučná kaše vychladlá spojíme s utřeným máslem a dobře promícháme. Na polevu utřeme všechny přísady do husté lesklé polevy.
Placičky "Dokonalost sama"
Ingredience:
Těsto:
230 g hladké mouky,
60 g solamylu,
200 g tuku,
1 vanilkový cukr,
1 žloutek,
kůra z 1 citrónu,
na špičku nože prášku do pečiva,
10 g strouhaných ořechů
(mohou být i mandle či kokos)
90 g cukru
Náplň: rybízová marmeláda
Tmavá poleva: 100 g čokolády, 1 lžíce másla, 1 lžíce ztuženého tuku
Bílá poleva: 150 g práškového cukru, 1 bílek, 1/2 lžičky citronové šťávy
Postup přípravy: Zpracujeme suroviny na těsto a necháme 2 hodiny v chladu. Potom vyválíme a vykrajujeme kolečka s průměrem 4 cm. Upečeme do růžova. Vychladlé potřeme marmeládou (1 lžičku na kolečko), a namáčíme marmeládovou stranou do čokoládové polevy. Po zaschnutí ozdobíme bílou polevou - uděláme cik-caky. Kolečka děláme asi 3 dny pred Vánoci, změknou rychle. Dají se dobře zmrazit, potom můžeme nechat rozmrazit při pokojové teplotě. Rozmrazí se rychle.
DORTÍČKY
Upečeme piškotové těsto, vykrájíme kolečka, pokropíme rumem, po dvou slepíme a omažeme po bocích máslovým krémem, obalíme v mletých oříšcích nebo kokosu, polejeme čokoládou nebo polevou a dozdobíme.
Piškotové těsto: z 5 bílků, špetky soli šleháme sníh, přidáme150 g cukru krupice a šleháme, přidáme 5 žloutků a stále šleháme,přidáme 3-4 lžíce oleje a ještě chvíli šleháme.Vařečkou zlehka vmícháme 150 g hladké mouky (pokud chceme dát kakao nebo mleté oříšky, je to součástí mouky a celková hmotnost bude těch 150 g).
Náhledy fotografií ze složky Peču, pečeš, pečeme...